roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

söndag 16 mars 2008


Den ortodoxa trons största högtid, påsken, infaller i morgon med stilla veckan. Påsken är för dem större än julen. Vi firar Jesu födelse medan de firar hans uppståndelse från det döda med större intensitet än vi firar jul. Båda högtiderna är fyllda med glädje men vår jul har glidit över till något mer värdsligt med all konsumtion. Den ortodoxa högtiden upplevde jag en påskafton i en rysk ortodox kyrka i Idensalmi i östra Finland. Det var verkligen en minnesvärd upplevelse. Det var enormt vackert och mycket värdigt och jag insåg vilken enorm historisk och andlig betydelse tron har och har haft för det ryska folket.

Påskaftons midnattsmässa inleddes med sorg och vemod, prästerna sjöng entonigt och som det tycktes mig oändligt länge med få avbrott. De vandrade ut och in i den guldglimrande ikonostasen, det allra heligaste, svängde rökelsekaren och stänkte vigvvatten medan människorna stod tätt packade med ett smalt vaxljus i handen. Någon scarf fattade eld men man var uppmärksam och släckte genast. De äldsta fick sitta på några bänkar längs väggen men annars stod man flera timmar i sträck.

Taket i kyrkan var vackert målat med helgonbilder i granna färger i guld och himmelsblått. Blev det tråkigt kunde man betrakta alla bilder som för de icke läskunniga hade sina uppbyggliga visdomsbudskap.
När kyrkklockorna uppe i tornet slog tolv slag ändrade gudsstjänsten helt karaktär. " Jesus är uppstånden. Ja, han är sannerligen uppstånden!" sjöng man och svarade varandra. Det blev fest och glädje, alla vandrade med sina ljus ut i kylan och gick i en lång rad runt kyrkan .
Inne i församlingshemmet hade det dukats till festmåltid men då var vi så trötta och omtumlade att det bara var skönt att gå lägga sig.
Den som kan ska besöka en ryskortodox gudstjänst, det är otroligt vackert.http://www.ort.fi/kuvat/ortodoksinen_usko/Iisalmen_kirkon_interioori.jpg

Ha en skön påskhelg!

1 kommentar:

Anonym sa...

Har du skrivit detdär !? Du nästan framträder i en ny dager - en ljusare dager ! Så vackert o innerligt så jag känner helt med dej å dina upplevelser. Kom till Vasa påsklördag så gör vi om det , att vara med om Påskens glada budskap i ortodoxa kyrkan ! Du kan ta mor med dej så far vi sen tillbaks till Nykbi på söndag !
ls