roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

fredag 1 februari 2008

vedelda rätt

Här brinner de gamla balkongerna och trapporna vi rev i somras. Obs, uppifrån.är tydligen inte så lätt. Elpriset stiger och oljan är dyr, nu ska den finska skogen uttnyttjas mer för att värma våra hus. Men hur eldar man riktigt? Massor av tidningspapper och så lite ved på, enklare kan det inte vara. Sånt brinner bra. Efter en stund visar det sig att det är en så stor konst att det skrivits en bok om det.
Vårt hus har fyra eldstäder och skog att hämta ur så vi har eldat med ved när det varit kallt för att spara på oljan. Pappa lärde mig att sätta upp en lägereld enligt alla konstens vis och jag minns hur mycket han poängterade att det inte brinner utan luft, syre. Det ska vara tillräckligt med luft men ändå finnas nära kontakt mellan klabbarna.

Nu har jag lärt mig något nytt; för att förbränningen ska bli fullständig ska också röken brinna upp. I den finns obrända ämnen som luktar och strör omkring sig partiklar giftiga att andas in.
För att rökgaserna ska ta eld måste veden vara varm och torr och ha drag både underifrån, primärspjäll, och ovanför brasan, sekundärspjäll. Såna ska finnas i en riktig vedpanna men vi småeldare kan se till att det är ordentligt drag på båda ställena så att det sjunger om elden. Då ger den högsta värme. Förr sparade man på veden och för att det skulle brinna en längre stund genom att strypa draget men påföljd att det rykte och sotade både spis och skorsten och sotaren fick arbete för att inte sotet skulle börja brinna. Var skorstenen lite undermålig och trasig tog det eld i fyllningen och så blev brasan större än det var meningen. Det är effektivare att elda friskt och skjuta spjället när spis och mur värmts upp. Då kan värmen sprida sig i murmassan och stanna kvar en-två dar. En kall spis måste värmas försiktigt med en mindre eld först så att inte muren spricker av den hastiga temperaturväxlingen.

Bästa sättet att få den övre luften varm så att röken också brinner är att tända brasan uppifrån. Det har jag lärt mig genom att studera skriften. Då söker sig elden sakta neråt och avger värme ända upp i muren, om man har en sån.

Förut när det var vanligt att kvinnorna var hemma och skötte hus och barn fanns det alltid någon som såg till att spjället blev skjutet i rätt tid för att behålla värmen. Det kunde man göra när de blåa lågorna i glöden falnat. Det är livsviktigt att inte skjuta för tidigt, det kan bildas giftig kolmonoxid. Är man osäker kan man lämna 1 cm glipa mellan spjäll och mur och skjuta helt lite senare .
Så blir det varmt och gullit i huset när lilla guben kommer hem.

Inga kommentarer: