roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

lördag 9 februari 2008

som Rosseau

Det mesta nuförtiden ska gå med allt snabbare fart, trender och teknik byts innan man hinner blinka. Jag tror inte det bara beror på att jag får svårare att hänga med, jag har också ett tidsperspektiv på sisådär fyrtio år. Det verkar synas både inom konst och historia. Konsten söker sig tillbaka mot det figurativa och historien är okänd för många som är födda efter Sovjets och Berlinmurens fall. Det som finns kvar och i stort sett är densamma genom alla tider är naturen. Den förnyar sig ständigt, varje vår. Men naturen är inte en konsumtionsvara som ska nötas på, ge häftiga upplevelser med kostsam aktivitet och dyr uttrustning.

Det som tar tid, det långsamma har man inte tålamod att befatta sig med. Det har visat sig att det blivit mera vanligt med biologiska analfabeter, unga som saknar kontakt med och kunskap om naturen eftersom de tillbringar den mesta tiden med teknik, it och media. Tiden räcker inte till för upplevelser utan utrustning. Att bygga en bivack att övernatta i, bygga en flotte, göra en måltid över öppen eld eller ett metspö av vad som finns utan att köpa kork rev eller spö , det ger både lugn, minnen och kunskaper.
Det senaste och modernaste får inte ta död på det som hör till det männskan har kunnat för att överhuvudtaget överleva. Vi mår dåligt om kontakten med ursprung och historia och känsla för naturen och förmåga att kunna den krymper. Synd att scoutrörelsen som var en bra lära för pojkar före och under mopedåldern är bortglömd.

Inga kommentarer: