roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

tisdag 18 december 2007

mormors bak och tankar
igår blev svenska struvor, ja, struvor stod det i receptet men det är inte riktigt vad vi tänker på när vi vill ha struvor. Köpte ett struvjärn i Svea rike och följde receptet, de blev väldigt fina! Florstunna rån lätta lätta. Men hm, man blir tung av dem! Så Mays jullimpa. Det tog hela dagen att baka, degen ska jäsa 6 timmar och grädda 3. Men den blir något extra, saftig och hållbar och god med råg och malt, lingonsylt och kaffe i. Här kommer receptet:

Börja blanda degen tidigt på dagen.

1 lt ljumt vatten
1/2 lt kaffe
1 bit jäst (50 gr)
4 msk salt
4 kkp vetemjöl
2 tsk soda
5 dl sirap
1 kkp lingonsylt
1 kg grovt rågmjöl ( för gröt)
1 kg vanligt rågmjöl
1 kkp memmamalt
1 kkp socker
Allt blandas till en stadig deg som får jäsa 6 timmar, ältas och sätts i smord långpanna. Får jäsa ännu 1 timme. Grädda i 150 C i 3 timmar, drygt. Pensla med sirap, låt stå och samsa sig lite. Degen kan också delas i mindre bitar och gräddas i form.

Har börjat småtävla med mig själv att kunna leva så "omgivningsvänligt" som möjligt. Det håller väl inte på att bli en mani.. Stod vid kassan i affären idag och väntade. Har inget emot att vänta, ägnar tiden åt sk mindfullness. Har inte nästa stund i huvudet som jagar på att bli åtgärdad som är fröet till stora stressmonsteran. Stod bara där. Såg hur folk packade ner sina varor. En dam stuvade ner färdigmosad morot i plastpåse ner i sin kasse.
När jag kom hem och stod och tvättade och skalade och skivade och kokade morötter kom tanken. Det gäller att välja. Vad ska jag spara på, mig själv eller omgivningen/miljön?

Det känns på något sätt bättre att ha fysisk kontakt med en morot.

Inga kommentarer: