roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

onsdag 5 december 2007

hej hallå!

Är du smittad? Det sprids värrigare nu i jultid, köpviruset som sägs hålla hela industrivärlden igång. Det är ett lömskt virus som får oss att känna glädje och upprymdhet. Det får oss att må bra med nya prylar omkring oss, den hottaste outfit på oss och den raraste föda i oss. Prylar förpackade i plast, metall, papper papper papper. Konsumtion ska hålla igång produktion och för produktion behövs råvaror och arbetskraft som helst ska vara så billiga som möjligt.

Varorna vi köper har begränsad hållbarhet för att produktionen inte ska stanna av. Innan du bekantat sej med alla finesser (alla?) i din mobil eller dator är den gammal. Tjock tv är inte sämre än platt men den är omodern och har inte en liten men ack så viktig grej inbyggd för att kunna ta emot nya innovationer. Som den som vill hänga med i teknikens underbara värld bara måste ha för att kunna köpa ny när den kommer. Modet växlar för att vi ska köpa nytt och slippa skämmas. Bred klack, smal klack på skorna, bred igen, vem täcks ha skor från fel mode? Många skor och rätt mode ger självförtroende, tillhörighet, maktkänsla. Ty så är vi funtade.

Så sorterar vi lite halvhjärtat för att döva den där klådan på samvetet som konsumtionsviruset orsakar lite mer upplysta konsumenter. Känner oss goda, vill rädda planeten. Det är ju så man ska nu, alla länder som vill göra något håller ju på och planerar hur detta ska gå till, där på Bali dit de flugit i utsläppsrätta flyg, hoppeligen.

Men det är inte de som bestämmer hur det ska gå med planeten. De gör som vi styr dem att göra. Det är du och jag och vi alla som låter oss drabbas av detdär viruset. Vi kan skydda oss, göra oss immuna men det fodrar konvalecenstid och mycket arbete. Vad gör man om man inte vill bli sjuk? Undviker att komma i kontakt med smittokällan. Vaccinerar sig med attitydförändringsvaccin.

Det finns om man söker. Det bästa är att alltid ifrågasätta hur man lever, vad man köper och oförtröttligt sprida kunskaperna som undviker det tärande konsumtionsviruset som lurar så fort man öppnar en tidning, ser på tv eller stiger utanför dörren.

Nu planeras en ny sopförbränningsstation i landskapet som kommer att sprida bromerat kolväte och dioxin. De ämnena sägs påverka fortplantningen med sämre kvalitet på spermier och de förekommer i modersmjölken som ska vara det bästa vi ger det nya livet.
(Kanske ekofacsisten Pentti Linkolas dröm engång blir uppfylld, han önskar ju minska jordens befolkning med mer än hälften!)
Att bränna sopor är inte bra. Att gräva ner dem är också illa. Sopor är problem, de borde återgå till sitt ursprung men det går inte om de är för förädlade.

Allt detta för att köpviruset gjort oss lyckliga för en stund. Var glädjestund på jord betalas må med sorg, sa min pappa men jag vill svänga på det och belöna varje sorgestund med glädje.

Här en länk som hjälper till att bota dej.

2 kommentarer:

moooe sa...

Så sant! Dagens konsumtion är äcklig och det sjukaste är att vi är så förblindade av vår vana att vi vägrar inse att det är sjukt, att det faktiskt bidrar med dåliga saker. Vi är så vana att gå ut och shoppa och ett sånt beteende anses så oskyldigt och normalt att det är svårt för folk att fatta att det är så fel!

Som du säger, varför inte nöja sig med sin gamla mobiltelefon sålänge man kan ringa från den? Varför måste man ha absolut nyaste högtalarsystemet så att ens vardagsrum förvandlas till biosalong och varför måste man bara köpa nya fina prydnarer till sitt hem då man kan piffa upp det gamla (eller hu - NÖJA sig med det gamla) och varför i hela tusan måste det va ny klänning varje fest!?

När konsumtion blir samma som livskvalité bör man allvarligt rannsaka sig själv.

soliuteochinne sa...

Stryk är det enda som hjälper. :-)