roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

fredag 16 november 2007

föräldraskolager barn mindre depressioner sägs det. Som förälder står man inför någonting helt nytt och det hjälper inte alltid att söka hjälp i sin egen barndom. Alla nyblivna föräldrar dyker rakt in i en tid av känslostorm, ont samvete och ifrågasättande om den egna fostringskompetensen. En mamma sa en gång att man ska vara glad så länge man får natta sitt barn, så länge man vet att det ligger i sin säng och sover. Innan barnet har landat i sin egen identitet och hittat sin plats i livet åker föräldrarna i en mer eller mindre decennielång berg-och-dalbana av oro och glädje.

Samhället ändrar sig så snabbt och då är det bra att kunna få stöd av andra föräldrar. Att det har blivit eftersökt att få gå på kurs för att bli bättre mammor och pappor är så bra. Varje generation fostrar sina barn på ett annorlunda sätt än den tidigare. En tid var fri uppfostran modernt, det var en följd av en sträng syn på barn då de skulle synas och höras så lite som möjligt tillsammans med vuxna.

Så barnen fick ta plats, föräldrarna ville inte upprepa egna hämmande upplevelser. Nu vet vi att det gjorde barnen osäkra och vilsna, det blev för mycket eftergift. Nu manas föräldrar att VÅGA vara föräldrar, insikten om hur viktigt det är att barn får kärlek med tydliga gränser har vaknat och gjort att många vill gå på kurs för att lära sig att ge de rätta grunderna för nya människors liv.

Nu är det slut på kompispappandet och -mammandet och curlingsopandetid. Det går inte att gå om praktiktiden på tjugo år så en förberedande kurs ger en avgjort bättre chans att klara utlåtandet med bibehållen värdighet när det blir dags för ett betyg av sin avkomma.

Det är att hoppas att föräldraskolorna tar jobbet av ungdomspsykiatrikerna.

Inga kommentarer: