roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

torsdag 8 november 2007

detta med tid

som är så dyrbart. Om tiden som barn och unga tillbringar tillsammans med sina familjer, nära och kära var längre än den som samhälle, den virtuella världen och alla intryck av rörliga bilder tar tror jag de unga skulle må bättre. Jag tror att alla föräldrar känner ett litet styng av självrannsakan efter det som hänt. Det är bra men det är sorgligt att det måste hända något så tragiskt innan vi ser att något inte är som det ska i många ungas värld. Jag visste faktiskt inte att kristendomslära inte hålls i skolan längre. Hålls det inte heller morgonandakter? De var trots sin tråkighet lugnande och ger empatikänsla och rätt grund för etik och moral.

Det finns alltid extremfall och för ett känsligt sinne som inte lärt sig sålla bort och undvika destruktiva intryck går det lätt överslag. Men är grundsynen från hemmen god, om kontakten med en sund vuxenattityd finns nära och ser och stöder tror jag att det är lättare att hålla stånd mot allt det som väller emot de unga numera.

Den viktiga framtidstron. Humorn. Empatin och tiden. Den är de värda för de är det viktigaste landet har.

2 kommentarer:

moooe sa...

Kristendomsläran kan inte hållas som en självklarhet, barn kan ha många andra religioner idag. Man lär sig om kristendomen, liksom om islam, judendom etc men inte som den enda sanna religionen. Av samma orsak vore det fel att hålla morgonandakter anser jag, eftersom de barn som har annan religion skulle känna sig utfrysta. Kanske kunde man komma på någon typ av avslappnande,lugnande meditationsliknande morgonsamling var man pratar allmänt klokt och livslärande utan att blanda in någon gud?

solveig sa...

Ja. Det råder ju religionsfrihet ooch för alla som har en annan religion borde det ändå vara helt naturligt att delta i en religiös sammankomst eller gudstjänst de inte själva utövar för att få en vidare syn på tron som ju är gemensam för alla människor. Någon form av samling där man spelar, sjunger, läser dikt eller någon allmänuppbygglig text borde skolorna ha på morgnarna.
Nu hotas andra skolor på nätet av samma sak som hände i förrgår. Skrämmande för eleverna! Det är straffbart att hota så. Men nog minns jag att man efter ett underkänt prov eller för en lärares skull ibland hörde någon säga att skolan skulle sprängas i luften. Det var ju bara på skämt, att det har blivit verkligt visar hur tröskeln till våld har sänkts.