roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

onsdag 21 november 2007

linneskatt

Hur klarade man sig förut utan hushållspapper och plast undrar jag stundom. Man levde ändå i en renare värld fastän hygienen inte var lika god som idag. I stället för hushållspapper användes dukar; handduk, golvduk, bakduk, skurduk, som kokades i lut gjort av björkaska. Askan rakades ur spisen och täcktes med rent vatten. Av det blev det lut som är starkt basiskt. Det var effektivt och man visste vad det innehöll, dagens tvättmedel innehåller nya kemikalier som lagras i näringskedjan och manipulerar hormoner och bidrar till övergödning och gud vet vad. Nu får man inte köpa lut för det anses vara ett starkt gift men det är inte svårt att tillverka själv. Tänd en björkvedsbrasa och låt brinna ner, sätt askan i ett galvaniserat ämbar, ifall där skulle finnas glöd kvar. På med vatten så det täcker och låt stå tills det luktar tvål. Sila och räds inte färgen. Det är lut.
Förut hade man hade stortvätt vår och höst. I mars då solljuset lyste starkt över snön hängdes linnet ute och blektes bländande vitt. Men det fick aldrig hänga ute för länge, då blev det gult igen.

I linneskåpet finns mormors ärvda dukar, små skatter broderade och sydda i tunnaste damast eller muslin. Från små tabletter att ha under nattygsglaset till större underverk sydda i engelskt broderi eller hardangersöm.

Jag skulle vilja ta fram dem i ljuset så alla skulle få se, de ligger där osedda och jag vet att de far minst illa av det men så synd. Måste komma på något som inte förstör dem men ändå gör dem synliga. Man borde få känna på dem och uppleva dem i stället för att se dem stumma bakom glas.Den lilla duken är tillverkad i någon konstig teknik, undrar hur.1 kommentar:

Anonym sa...

Hej, jag undrar hur du menar med "På med vatten så det täcker och låt stå tills det luktar tvål." Kan du specificera lite mer i tid?Tacksam för svar ...Hälsningar Marie