roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

torsdag 18 oktober 2007

"skäristark"


fick vi veta idag att man kan vara. Det var ett nytt ord för mig, betyder säkert att man är ute på skären i sånt väder då andra drar sig för att fara ut i höstmörkret.
Vi for ut igår i akt och mening att ta in trädgårdsmöblerna från verandan, tömma blomlådorna och ta hem sånt som kan tänkas frysa eller mögla. Vi hade inget med oss annat än kläderna på kroppen, sku ju bara ut fram och tillbaka..

Efter det elden i spisen värmt upp stugan och vi tullat på reservförrådet, ätit "nötköttiä" med nudlar blandat med en halv påse kantarellsoppa beslöt vi, fästeman och jag att vi blir kvar. Där fanns konserver, torrskaffning och vatten och i täppan grönskade ännu dill och sallad, gräslök och ärter. Vattnet i sjön förlänger hösten i skärgården som gör att det känns varmare än uppe "på land".
Det är ljuvligt att nattetid lyssna hur vinden går i träden och vågorna slår mot strand. Det blåste frisk sydvästan, en rent fantastisk stjärnhimmel välvde sig med Vintergatan som en ljusbåge över holmen, i miljoner ofattbara mängder.

Så jag gjorde som mätarlarven på sitt körsbärsblad, återvände till det efter att ha sökt fotfäste i tomheten.

Jag gick in för att baka semlor när det ändå var varmt i spisen. Efteråt satt vi med tända ljus och i oljelampans sken och åt rökt abborre i konserv till färskt bröd och vitt vin. Molnen lyste vid horisonten av återskenet från samhällena. Vinden hade dragit över mot nord och ökat till 18m/s. Skönt, vi var i lä och båten trygg vid bryggan, bättre kunde man inte ha det.
Tråkigt att följande dag lämna en uppvärmd stuga!

Inga kommentarer: