roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

lördag 27 oktober 2007

en som varit med


ända sedan kritaperioden är wollemiatallen Aracauriaceae Nobilis, som hittats för bara ca 10 år sedan i Australien.

Den är en av de sällsyntaste och äldsta växterna på jorden. Nu vill man sprida den för att de exemplar som växer naturligt i en nationalpark New South Wales ska få växa ifred.

Den hör inte barrväxternas familj trots namnet. Den har en bubblig stötdämpande stam som liknar choklad. Just denhär ytstrukturen kan ha hjälpt den att överleva istider, ras, eld och torka. Äldsta fossilen som man hittat av den är 90 miljoner år gammal och släkten Aracauriaceae dit rumsgranen också hör har funnits
över 200 miljoner år. Hisnande tanke.
Läs mera om den fantastiska växten
här.

Trädet blir som fullvuxet över 40 m högt och bildar flere stammar men man har lyckats få den enstammig för "hemmabruk". Ännu har man inte fått fram tillräckligt många plantor för distribution framförallt till Norden. Men det kommer. Den växer under goda förhållanden 1/2 m i året . Man vet inte säkert hur bra den tål längre tids köld, det har ännu inte testats men ner till -5 är säkert.


Tänk att ha en planta de växtätande dinosaurierna engång tuggade på. Träd är effektiva koldioxidförbrukare och syrealstrare. De borde få föröka sig och uppfylla en viktig uppgift.

Testa dina fotavtryck i atmosfären!

Inga kommentarer: