roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

fredag 12 oktober 2007

Nu kommer grävmaskinen.

Nu ska den dras in i huset. Fjärrvärmen. Grävandet har pågått nästan hela sommaren där sträckningen ska gå. Ett T-stycke och så får vi ta del av den eftersom vi råkar bo intill. Det sprängs i berget så huset hoppar upp i förskräckelse och lägger sig tillbaka, guskelov.

Ser man långsiktigt sägs det bli billigare än olja, men det känns trots allt osäkert att vara beroende av utomstående för att värma huset. Oljepannan får stå kvar, den går att elda med ved också och slår över till el om oljan skulle tryta. Vårt hus har en stor kakelugn, två kaminer och en plithälla som håller värme länge eftersom den är inmurad i tegel. Bra att kunna ha alternativ.

Det fanns tre kakelugnar till förut men vi måste riva den murstocken för att få rum med trappan. På den tiden var kakelugnar inte så värdefulla, de revs och slängdes utan större saknad. Den kakelugnen minns jag ännu, den var stor och vit med romerska galärer och soldater från trettioåriga kriget. På samma kakelugn! Med fris och krön och krusiduller högst upp.

De nya grannarna eldar med ved. Jag brukar sova med öppet fönster men det går inte när vinden ligger på. Deras skorsten är i vårt sovrumsfönsterhöjd, röken slås ner mellan husen eftersom deras hus ligger lägre. Röken tränger in genom ventilerna fast de är stängda och det luktar rök i huset. Jag försöker att inte lida av det. Hela grannskapet är insvept i rök när de eldar. De som inte bor på landet borde elda effektivt med drag för att minska rökgaserna. Jag vågar inte gå och säga med risk för att verka gnatig kärring. Sina föräldrar och grannar får man acceptera, dem kan man inte välja.

Det ska inte synas något ur en skorsten med effektiv vedeldning, bara het luft som dallrar. Då brinner allt och inget går upp i rök. Många stryper spjället för att få det varmare eller för att elden ska räcka längre och inte gå åt kråkorna. Men det är precis tvärtom, ju mer syre ju mer eld och värme. När allt är glöd utan blå låga kan man skjuta spjället för att värmen ska sprida sig i murmassan och magasineras. Men det gäller att skjuta spjället i rätt tid och kontrollera glöden noga så att inte finns risk för giftig kolmonoxid. Glöden får inte flamma. Det känns på lukten om man skjutit för tidigt ävenom kolmonoxid är luktfri. Är man osäker kan man lämna en cm av spjället öppet.

Ved har de flesta småpartiklar i utsläppen även om det inte finns så mycket koldioxid som hos oljeförbränning. Olja räknas faktiskt som det renaste alternativet av fossila bränslen vad det gäller utsläpp. Men det är mängden som gör det, alla oljepannor etc tillsammans.

Inga kommentarer: