roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

söndag 28 oktober 2007

klätterträd
Jag sprang till skogen där pojkarna gjort en cirkus. Mammas gröna trappdraperier hade gjorts till ridå. Med slangbella fick man pricka 78-varvare, gamla grammofonskivor med operetter och klassiskt pangades i bitar. De minsta barnen som kom till cirkusen drogs runt i små barnkärror, äpplen i ett stånd och man fick meta bakom det andra draperiet..

Så minns jag vi lekte bland alla härliga lekar vi hade: käppen har vinkat, allastillatippa, brobrobreja, kalika, land, kånk, röda och vita rosen och tie stickor på ett bräde. Alla bollekar och styltor, hopprep, butik, fina damer.
Lek är alla barns rättighet. För alla djur är den en förberedelse och preparering för vuxenlivet. Leker barn sådär nu?

Som att klättra i träd, bygga kojor, smyga och spionera, leka i vatten och i snön, fantisera och ha egna hemliga ställen. Tävla och förlora och vinna, ramla och skrapa sig och blöda. Bli våt och smutsig. Uppleva besvikelse och konkurrens och seger och vänskap och ovänskap och någon vuxen som finns där nästan jämt. Varje person barnet möter fostrar.

Skog och ängar omkring hemmet är en underbar miljö. I skogen finns material och former och gömställen som utmanar motoriken, tilltalar fantasin och eget skapande, som lockar och drar med dofter och mystiska intressanta saker som bara naturen kan.

Dethär är en lekpark som föräldrarna med hjälp av kommunen vill att barn ska ha men den har tyvärr stor konkurrens av skogen. De avhuggna grenarna på träden ska ge föräldrarna tid att se och springa efter men skogen tar förr eller senare över lockelsen. Tack för att den finns.

Inga kommentarer: