roligt att du tittar in! Här skriver en mamma till tre utflugna barn och mormor till tre småpojkar.

söndag 9 september 2007

ädelfisk och stränder


Äter du fisk som sik, vild lax eller torsk? Äger du en strand? Har du ändrat den för att anpassa den till dina önskemål som fyllt igen eller muddrat? Har du byggt en kaj eller brygga?

Fel, fel. Du ska äta lake, mört, id, aborre eller gädda. Du ska låta sanka stränder, vassruggar och grunda vikar vara ifred. De är nödvändiga ekologiska förnyelseplatser. Det vi tycker är värdelöst är fullt av värde!

Innanhavet Östersjön med sina vikar lider av all aktivitet människor har för sig. Vi köper allt större muskelbåtar som kräver plats och bränsle. Vi tränger oss in, på, bebygger, behärskar och besitter. Vi äter mat som kräver långa transporter och förädlade ingredienser och vi konsumerar aningslöst en enorm mängd produkter som kräver fossil energi som borde lösgöras under lika lång tid som det tagit den att bildas.

Vi glömmer lätt ursprunget, det enkla och nära för globaliseringen har fört med sig val vars konsekvenser vi inte ser och val som gjort oss blinda för närprodukter och råvaror i eget land. Industrin förför oss med ekonomisk vinning utan tanke på följderna för miljön för deras produkters ursprung. Vi förblindas med utstuderad förförelsekonst så att vi inte ska se sanningen bakom vällevnadens dästa likgiltighet.

Vad kan vi göra då? Ekonomin är en skoningslös regent och utan oss konsumenter skulle den falla omkull. Livet är gott att leva för dem som kan leva gott och är ovilliga att ge upp det goda de nått. För dem som anar konsekvenserna och är villiga att avstå finns det för få alternativ. Ännu.

När industrin och ekonomin gör vinst av konsumenternas vilja att leva miljövänligt, viket märks redan, är vi en bit på väg. För att alla ska göra det är tvånget det enda.

Inga kommentarer: